Αρχική » » Εγκληματίες και προδότες Μέρος 5ο - Η επίσημη προδοσία. Το κράτος στην υπηρεσία των καταχτητών

Εγκληματίες και προδότες Μέρος 5ο - Η επίσημη προδοσία. Το κράτος στην υπηρεσία των καταχτητών

{[['']]}
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ

Η επίσημη προδοσία. Το κράτος στην υπηρεσία των καταχτητών

Φεύγοντας από την Ελλάδι η Βασιλομεταξική Κυβέρνηση φρόντισε με κάθε τρόπο να αφήσει δεμένο όσο μπορούσε ποιό σφιχτά το Λαό για να διευκολύνει έτσι τον καταχτητή στο έργο του.
Τίποτε σχεδόν δεν πειράχτηκε. Ήταν τόση η εγκληματική αδιαφορία της Κυβέρνησης αυτής για το Λαό που μεγάλες αποθήκες τροφίμων παραδόθηκαν ανέπαφες στον καταχτητή και δεν μοιράστηκαν στο λαό τα τρόφιμα που του άνηκαν. Αν φρόντιζαν για τις διανομές αυτές θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό ν’ αποφευχθεί ο φοβερός χειμώνας του 41 που σκόρπισε το θάνατο σε τόσες χιλιάδες Ελληνες. 

Ολος ο οπλισμός παραδόθηκε ανέπαφος στον καταχτητή. Κι' όμως επάνω στα βουνά μας μπορούσε πολύτιμα πολεμικό υλικό να κρύβει και ν’ αρχίσει η οργάνωση ενός συστηματικού κλεφτοπολέμου που αποδείχτηκε πόσο ρεγάλο ρόλο παίζει για την τελικό νίκη τού πολέμου. Για όλα αυτά δεν νοιάζονται οι περίφημοι εθνικοί Κυβερνήτες. Αντίθετα φρόντισαν να τον παραδώσουν στα χέρια του καταχτητή ανέπαφο μαζί με την πέμπτη φάλαγγα που δημιούργησαν κι’ όλο το φοβερό μηχανισμό καταπίεσης, που ολόκληρα χρόνια εφάρμοζαν κατά του Ελληνικού Λαού. Χιλιάδες λαϊκοί Αγωνιστές χρόνια κλεισμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης παραδόθηκαν στα χέρια των καταχτητών. Ο Ελληνικός Λαός ποτέ δεν θα ξεχάσει το μεγάλο αυτό έγκλημα της παράδοσης των ηρωικών του παιδιών και του μεγάλου Ζαχαριάδη, δεμένων, στα χέρια του ποιό φοβερού δήμιου. Κι’ αυτοί οι αγωνιστές ήταν όπως αποδείχτηκε η καλύτερη εγγύηση για την οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Εκατοντάδες χιλιάδες φάκελοι για τα πολιτικοκοινωνικά φρονήματα των  Ελλήνων παρεδόθησαν στον καταχτητή μαζί με τις Ασφάλειες του Μανιαδάκη  ενισχυμένες από το Γονατά, για να οδηγούν τον απαίσιο καταχτητή στο εξοντωτικό του έργο και τους Ελληνες στα Γερμανικά Κατύν.

Τη φροντίδα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των καταχτητών στο έργο τους αποδείχνει και τούτη η χαρακτηριστική λεπτομέρεια. Δέκα πέντε μέρες πριν φύγουν, ο Μανιαδάκης διέταξε να πιάσουν το γνωστό Μανωλέα και τους άλλους χαφιέδες του και τους έβαλε να υπογράψουν δήλωση πως καταδικάζουν την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης της 4ης Αύγουστου. Πώς ο πόλεμος αυτός που έγινε ήταν εγκληματικός και πως τάσσονται ολόψυχα στο πλευρό της Γερμανίας Φοβήθηκε ο Μανιαδάκης μήπως ο Μανωλέας κι’  όλο το χαφιεδολόι  δεν πάει με τούς Γερμανούς. Αδικος βέβαια ο φόβος του, μα πόσα δε λέει η λεπτομέρεια αυτή.

Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με το γνωστό πράκτορα των Γερμανών Μπάκο, το Μπαλή, το Βόρσα και άλλους οργάνωσαν από την πρώτη στιγμή τον  Ιταλοελληνικό σύνδεσμο και φρόντισαν να καλλιεργήσουν το πνεύμα της υποταγής στον καταχτητή και πάρα πέρα το πνεύμα της συνεργασίας.

Εφθασαν στο σημείο να παραδώσουν στους καλούς ηρωικούς συναδέλφους τους όπως το Συν/χη Δαβάκη για ομήρους που οι Ιταλοί τους έπνιξαν κατά τη μεταφορά τους στην Ιταλία. Αργότερα το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ενισχυμένο με μερικούς απότακτους του 1935 με επικεφαλής τους «Δημοκρατικούς» Διαλέτη, Ντερτιλή, Παπακυριαζή, Χριστοδουλάκη, Πλυτζανόπουλο, Λιάκο και πολλούς άλλους, οργάνωσαν στρατό, τα περίφημα τάγματα Ασφαλείας που σήμερα είναι το καλύτερο στήριγμα των γερμανών στην πατρίδα μας. 

Σε κάθε πόλη με την ενίσχυση των στρατηγών της λεγομένης στρατιωτικής Ιεραρχίας οργάνωναν Φρουραρχεία, κι' έφτασαν να ξαναϊδρύσουν το Α.' Σώμα Στρατού. Οι Γερμανοί τα οπλίζουν και θέτουν τα τάγματα κάτω άπ’ την άγρυπνη καθοδήγησή τους, Ο Διαλέτης βγάζει εμπιστευτικές διαταγές στους αξιωματικούς για την πλαισίωση των ταγμάτων και για τη συμμετοχή τους στις εκστρατείες εναντίον της Πελοποννήσου, Εύβοιας και άλλου.

Να τι λέει σε μια τέτοια διαταγή του ο Διαλέτης στους αξιωματικούς που τη στέλνει. (Άριθ. Έπιστ. Πρωτ. 15858)24-3-44. ’Εντέλλομαι όπως παραλάβητε τό προσημειομένον φύλλον πορείας καί εύρίσκεσθε περί ώραν 19 είς τόν σιδηροδρομικόν σταθμόν ΐνα άναχωρήσετε διά Χαλκίδα. ”Αν δέν συμμορφωθείτε θά φέρετε άκεραίαν τήν ευθύνην άπέναντι του ύπουρνού καί τών στρατιωτικών 'Αρχών Κατοχής. "Υπογραφή Διαλέτης.)

Το ποιόν των τσολιάδων είναι γνωστό. Ενας  αστυνόμος δήλωσε πως στην περιφέρειά του οι κλοπές και οι διαρρήξεις ελαττώθηκαν κατά 80% από τότες που όλοι οι αλήτες βρήκαν δουλειά στα τάγματα. Ελαττώθηκαν βέβαια στις συνοικίες, άλλα από επίσημα στοιχεία των αστυνομικών τμημάτων βγαίνει πώς από τσολιάδες και Ειδική Ασφάλεια με συνεταίρους τους Γερμανούς έχουν διαπραχθεί εκατοντάδες ληστείες και στα πιο κεντρικά ακόμη μέρη της Αθήνας και του Πειραιά και μερικές χιλιάδες κλοπές και διαρρήξεις. Είναι επίσης γνωστό πως από τις φυλακές Συγγρού με εντολή του Ράλλη απολύθηκαν πολλοί κατάδικοι εγκληματίες, διαρρήκτες και κλέφτες αφού δήλωσαν και κατατάχτηκαν στα τάγματα Ασφαλείας. Αυτές είναι οι ορδές που οι Γερμανοί, ο Γονατάς και ο Ράλλης ρίχνουν κατά των συνοικιών της Αθήνας, κατά του ηρωικού Λαού των επαρχιών και των ανταρτών μας.

Δίνουμε μια εικόνα, Γερμανόδουλη κι’ αντεθνική, από τις πολλές που έχουμε για τη δράση των τσολιάδων. Τα μεσάνυχτα της 15 του Μάρτη ξεκίνησε από το υπουργείο Ασφαλείας μια φάλαγγα με αυτοκίνητα από τσολιάδες, χωροφύλακες και γερμανούς για την Καλογρέζα με επικεφαλής τον Πλυτζανόπουλο, το Γκίνο. το Λάμπου και τον Μπός. Εζωσαν όλο το συνοικισμό. Τα χαράματα άρχισε η ηρωική εξόρμηση. Μπήκαν στα σπίτια τα λεηλάτησαν κι έπιασαν όλους τους άντρες του συνοικισμού. Τους έβαλαν γονατιστούς γύρω απ’ το σχολείο που είχαν το επιτελείο τους και τους κράτησαν με τα χέρια ψηλά όλη την ημέρα.

Διάλεξαν απ’ αυτούς με κατάλογο 5, τους πήραν στο σχολειό κι’ άρχισαν να τους χτυπούν τόσο που τους έκαναν αιμόφυρτη μάζα. Ανάμεσα σ' αυτούς και μια νέα κοπέλα 18 χρονών που αφού την έγδυσαν τελείως της έκαψαν τα βυζιά και της τύλιξαν το κορμί με το σύρμα ενός βούρδουλα Αφού τελείωσε το μαρτύριο αυτό διάλεξαν άλλους 19 εργάτες τραβώντας τους από τα μαλλιά και τους παράδωσαν στο εκτελεστικό απόσπασμα του Μπές, των διερμηνέων του, των τσολιάδων και των χωροφυλάκων. Θα μείνουν αξέχαστα για τις μελλούμενες Ελληνικές γενιές τα τελευταία λόγια ενός εργάτη  προς το Λάμπου και Πλυτζανόπουλο: «Από σάς δέν ζητάμε τίποτε. Πεθαίνουμε μόνο μέ τό παράπονο πώς δέν προφτάσαμε νά ζήσουμε στήν έλεύθερη 'Ελλάδα έστω καί μιάν ώρα».

Αφού εκτέλεσαν αυτούς τους 24 ήρωες με τη γνωστή γερμανικά μέθοδο Κατόν σώριασαν στ’ αυτοκίνητα τους 200 άνδρες του συνοικισμού και τους τράβηξαν στο Χαϊδάρι οι γερμανοί σαν υλικό για σφάξιμο. Σπαραχτικές κραυγές και κατάρες συνόδεψαν τους απαίσιους κακούργους. Η εκδίκηση φώλιασε βαθειά μέσα στα στήθια της ηρωικής Καλογρέζας,

Δεν μπορούμε να περιγράψουμε εδώ όλες τις άλλες παρόμοιες περιπτώσεις της δράσης των τσολιάδων στην Κοκκινιά, στη Γούβα, στο Βύρωνα, στην Καισαριανή. Λεηλασίες, βιασμοί γυναικών, εκτελέσεις. Αρκεί να αναφέρουμε μόνο ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο στην Κοκκινιά. Όταν έπειτα από 48 ώρες κατόρθωσαν να σπάσουν την ηρωική άμυνα των κατοίκων της Κοκκινιάς oι τσολιάδες, οι χωροφύλακες, οι Λάμπου και  Πλυτζανόπουλος, ζήτησαν από  τον επικεφαλής Γερμανό, να βάλουν φωτιά σ’ όλη την Κοκκινιά. Να πώς τους απάντησε ο γερμανός αξιωματικός με το διερμηνέα του:  «Μα είσθε Ελληνες;  Είσθε Βούλγαροι; Είστε έστω και γερμανοί;». Ισως να σκέφτονταν ο γερμανός αυτή την ώρα πώς ποτέ δε θα διέταζε ξένους στρατιώτες να κάψουν μια γερμανική πόλη, ενώ οι γερμανοβουλγαροτσολιάδες δεν είχαν κανένα δισταγμό να κάψουν όλες τις Ελληνικές πόλεις.

Στις επαρχίες που εκστράτευσαν οι τσολιάδες, οι ληστείες, οι βιασμοί, οι σφαγές, οι εμπρησμοί σπιτιών και ολόκληρων χωριών ήταν στην ημερησία διάταξη. Τα χωριά της Αττικής, η Εύβοια, ο Μωρηάς, το Αγρίνιο κάτω από τη δεσποτεία του Παπακυριαζή, του Λιάκου, του Βρετάκου, του Παπαδόγκωνα, του Κουρκουλάκου, του Κέντρου, του Τολιόπουλου και των γερμανών γνώρισαν ημέρες φρίκης.

Δίνουμε μερικά στοιχεία που έχουμε για την δράση τους στην Εύβοια. Στις 7 του Μάρτη ξεκίνησε από τη Χαλκίδα μικτή φάλαγγα από γερμανούς και τσολιάδες. Επικεφαλής των τσολιάδων ήταν ο περιβόητος Νομάρχης και στρατηγός Λιάκος. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ είχαν περάσει στις απέναντι ακτές και έτσι ο δρόμος ήταν ανοιχτός. Το εκστρατευτικό σώμα έφτασε στο χωριό Στροφλιά. Επιασαν τη δασκάλα του  χωριού μαζί με τη μητέρα της. Πρώτος βίασε τη δασκάλα ο επικεφαλής γερμανός ταγ)χης και υστέρα παράδωσε μάνα και κόρη γυμνές στους τσολιάδες. Πέρασαν πάνω από τις δύο γυναίκες όλοι οι τσολιάδες μέχρι ότου οι γυναίκες ξεψύχησαν, Ύστερα απ’ αυτό έβαλαν στα γεννητικά όργανα των γυναικών δύο μυτερά παλούκια και τις κρέμασαν. Εκαψαν 7 σπίτια και έφυγαν.

Σ’ άλλο γειτονικό χωριό κρέμασαν με τα πόδια ψηλά τη γυναίκα του αγροφύλακα 8 μηνών έγγειο και την έδειραν μέχρι θανάτου. Απ' όλα τα χωριά που πέρασαν πήραν ότι βρέθηκε μπροστά τους, λάδι, στάρι, αυγά, κότες, προίκες κοριτσιών και ότι υλικό αγαθό αποκτημένο με κόπο και σκληρή δουλειά. Σε κάθε χωριό έκαψαν 5-6 σπίτια πατριωτών, έκαναν μερικές εκτελέσεις και έπαιρναν όμηρους.

Συνεχίζοντας αυτές τις επιχειρήσεις έφτασαν στα τέλη του Μάρτη στο Ξηροχώρι, ιδιαίτερη πατρίδα του Λιάκου. Εκεί πληρώθηκαν για τη δράση τους. Ο απαίσιος  Λιάκος,  2 αξιωματικοί του και 27 τσολιάδες βρήκαν το θάνατο απ’ τον εκδικητή ΕΛΑΣ. Η  πορεία τους έτσι σταμάτησε και γύρισαν πίσω υπό την προστασία των Γερμάτων. Στο δρόμο εκτελούσαν όποιον εύρισκαν. Δολοφόνησαν άγρια με μέθοδο Κατύν 22 διαλεχτούς πολίτες μεταξύ των όποιων και τους Καθηγητές  Ιστιαίας, Κωνσταντίνου και Τηλιακό. Μετέφεραν μαζί τους και 300 ομήρους και τους παρέδωσαν στ’ αφεντικά τους, τους Γερμανούς. 

Αφού πέρασαν μερικές μέρες άρχισαν καινούργια εκστρατεία. Ο λαός εγκατέλειπε τα πάντα και έφευγε προς τα βουνά ξέροντας τί τον περίμενε. Εμπρησμοί χωριών, βιασμοί γυναικών, ληστεία. Στο χωριό Λυγαριά έφτασαν στο σημείο να κάψουν και το εικονοστάσι της εκκλησιάς. Στα Καμάρια έσφαξαν ζώα πάνω στην Άγία Τράπεζα. Στους Γιαλλατσάδες έκοψαν και το σχολείο. Στο Μουρσαλή έπιασαν ένα μικρό τσοπανόπουλο που τρομοκρατημένο άρχισε να τρέχει μόλις τους είδε και πήραν το κοπάδι αφού έδειραν σκληρά το τσομπάνο. 

Στο χωριό «Αγιος» έκαψαν 7  σπίτια. Στο χωριό Σινοσό έκοψαν 32 σπίτια και έπιασαν 28 ομήρους. Στη Βουργουβίτσα έκλεψαν ότι βρήκαν. Από το μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη πάνω από την Αιδηψό, πήραν όλα τα χρυσά Ιερά σκεύη και έδειραν τον ηγούμενο που διαμαρτυρήθηκε. Ετσι αφού λήστεψαν όλη την Εύβοια φόρτωσαν τα κλεμμένα σε ζώα και κάρα που κατάσχεσαν και γύρισαν πάλι στις Γούβες. Δεν ξέχασαν ακόμη να κατασχέσουν και τα τρόφιμα που ο Δ.Ε.Σ. είχε στείλει για την ανακούφιση του λαού της Εύβοιας.

Αυτή είναι μια μικρή εικόνα της τρομοκρατίας που ζει καθημερινά ο Ελληνικός λαός στην ύπαιθρο. Για τα εγκλήματα αυτά των ορδών του Σίμαναν - Γόνατα είναι υποχρεωμένος να μιλήσει ο Παπανδρέου αν πραγματικά θέλει να εξυπηρετήσει την Εθνική ενότητα που δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα ενάντια στους Γερμανούς και στα όργανά τους.

Μια ακόμα σελίδα αίματος και φρίκης γράφουν οι τσολιάδες στα κρατητήριά τους. Έχουν οργανώσει ειδική υπηρεσία για συλλήψεις και βασανιστήρια. Στο Γουδί, στου Μαργαρίτη, στα Πατήσια, στα υπόγεια του τάγματος φρουράς Αγνώστου Στρατιώτου, οδηγούνται εκεί τα προδομένα από τον ΕΔΕΣ και τον ΠΑΣ θύματά τους. Υποβάλλονται σε μεσαιωνικά βασανιστήρια και σπάνια βγαίνουν ζωντανοί για να δεχτούν τις σφαίρες από τα εκτελεστικά αποσπάσματα. 

Αναφέρουμε την περίπτωση του ηρωικού γέρου καθηγητή Βαγγέλη Λαδά που πέθανε από τις πληγές των βασανιστών, του ήρωα Μουρτσαπίδη που βρέθηκε πεταγμένος στο ρέμα του Ιλισού με μια χούφτα αλάτι στο στόμα, την ηρωίδα Υπερηφανίδου που της έκοψαν τα βυζιά και πέθανε μέσα σε φριχτά βασανιστήρια, το Δ. Μουζενίδη που του όργωσαν το κορμί και του βαλαν αλάτι στις πληγές, το δικηγόρο Αντύπα, που αφού τον  βασάνισαν τον πότισαν με βιτριόλι, το φοιτητή Γιώργο... τον οποίο αφού βασάνισαν τον πέταξαν από το παράθυρο του στρατώνα Μαργαρίτη και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις .

Κρατάμε ακριβείς σημειώσεις όλων τν εγκλημάτων και τα ονόματα των βασανιστών – δημίων αλλά και εκείνων που τα διέταξαν. Ολοι οι Κουκόπουλοι και οι εμπνευστές τους δεν θα ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη.

Παράλληλη δράση οργάνωσε και το υπουργείο των Εσωτερικών με τον Τοβουλάρη, με την Ειδική Ασφάλεια και τα παραρτήματά τους.
Δεν θα επιμείνουμε στην περιγραφή της δράσης των θυτών. Είναι πολύ γνωστή. Τονίζουμε μόνο ότι στην Ειδική, μεγάλο ρόλο έπαιξαν και παίζουν οι οργανώσεις ΕΔΕΣ και ΠΑΣ. Ειδική γερμανική υπηρεσία εγκατεστημένη εκεί εποπτεύει στα βασανιστήρια και μεταφέρει στα δικά της κρατητήρια της οδού Μέρλιν και Αβέρωφ όσους κρατουμένους θέλει ο Μόρφης, ο Παναγιωτόπουλος, ο Κουμουράς, ο Παναγιωτακόπουλος, ο Μητρόπουλος, ο Μιχαλέας  και οι άλλοι  κάτω από την καθοδήγηση των  Γκίνου – Λάμπου-Γερμανών, σημειώνουν δράση κανιβάλων.
Υποδιευθυντής της Ειδικής  Ασφάλειας είναι ο γνωστός αντ)ρχης Πάτερης, αρχηγός της ιδιαίτερης φρουράς του Γκλύξμπουργκ. Το υλικό που χρησιμοποιείται στην Ειδική Ασφάλεια είναι παρόμοιο με των τσολιάδων. Συχνά διαβάζουμε στα αστυνομικά δελτία ληστείας, διαρρήξεις και λεηλασίες σπιτιών από όργανα της Ειδικής που πάνε να κάνουν έρευνες.

Αντίθετα με τους χωροφύλακες και τους τσολιάδες οι καταχτητές και τα όργανά τους δε μπόρεσαν να τραβήξουν παρά ένα μέρος μικρό της Αστυνομίας Πόλεων στο δρόμο της προδοσίας και του εγκλήματος, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Αρχηγείου της Αστυνομίας Πόλεων και του Υπουργείου των Εσωτερικών.

Δίνουμε ένα μόνον δείγμα της προσπάθειας αυτής να παρασύρουν την Αστυνομία στο δρόμο τους. Πρόκειται για μια εμπιστευτική εγκύκλιο του Τοβουλάρη που την κοινοποιεί με την υπογραφή του ο Σαμπάνης με ημερομηνία 4/2/44. Να τι γράψει. «Το αρμόδιο Γραφείο δίωξης Κομμουνισμού ανακοινώνει εις όλες τι ς υπηρεσίες ότι από 7-2-44 το ΚΚΕ θα αποστείλει εις τις συνοικίες ένοπλα συνεργεία του ΕΛΑΣ δι’  αναγραφήν συνθημάτων. Διά τούτο εντέλλομαι όπως σχηματισθούν Ειδικοί περίπολοι από αστυνομικούς πεπειραμένους εις την σκοπευτικήν και υγιών αρχών όπως άμα τή έμφανίσει τοιούτων συνεργείων έκτελώσι έπί τόπου τούς γράφοντας. Κατάστασιν ονομάτων των εκτελεσμένων, Αποστέλλετε αυθημερόν είς  γραφείον Υπουργείου ’Εσωτερικών».

Σοβαρό ρόλο στις προσπάθειες αυτές έπαιξε ο «Δημοκρατικός» Αστυνομικός I. Πανόπουλος που διακρίνεται για το βαθύτατο μίσος του εναντίον του Λαού. Διορισμένος για  μικρή περίοδο κοντά στον Ταβουλάρη αναδιοργάνωσε την υπηρεσία δίωξης κομμουνισμού τοποθετώντας επί κεφαλής το Ρακιντζή και Διοικητή Γενικής  Ασφάλειας τον περίφημο Μπουραντά. Η δράση του τελευταίου ως επικεφαλής των μηχανοκινήτων της 'Αστυνομίας Πόλεων είναι εφάμιλλη με τη δράση των γερμανοτσολιάδων και της ειδικής με την οποίαν συνεργάζεται στενότατα. Καθημερινά βρίσκεται στο γραφείο του Λάμπου και του Μπός..

Εχουμε υπόψη μας όλες τις περιπτώσεις συνεργασίας οργάνων της Αστυνομίας Πόλεων με τους καταχτητές. Ξέρουμε ποιους και πόσους έπιασαν και ποιους παράδωσαν στους Γερμανούς όπως και τις διώξεις που έκαμαν στο Σώμα της ’Αστυνομίας.

Τελειώνοντας το κεφάλαιο για την επίσημη αυτή προδοσία δώσαμε ορισμένα μόνο στοιχεία για τον μηχανισμό  της τυραννίας που  οι προδότες έβαλαν στη διάθεση των καταχτητών. Απ’ όλα τ' άλλα Υπουργεία δόθηκε στους καταχτητές η ανάλογη βοήθεια που ζήτησαν. Υπουργοί και ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι, εξυπηρέτησαν τους καταχτητές χωρίς να κρατήσουν ίχνος Ελληνικής συνείδησης. Πρόκειται για κείνους που θησαύρισαν με τη συνεργασία τους  μ’ αυτούς, για κείνους που έπαιρναν μέρος σε πλουσιοπάροχα δείπνα μαζί τους, κι’ έκαναν κάθε τι που θα ωφελούσε την υπόθεση τους εις βάρος της Πατρίδας και του ελληνικού Λαού. 

Αλλά για τη δράση των Τσιρονίκων και Παυλάκηδων θα χρειάζονται να γραφούν ειδικές μελέτες που ξεφεύγουν  από τα όρια της μελέτης αυτής.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger