Αρχική » » Κ. Κάππος: Για τους κομμουνιστές που έφυγαν – Για τους κομμουνιστές που έρχονται…

Κ. Κάππος: Για τους κομμουνιστές που έφυγαν – Για τους κομμουνιστές που έρχονται…

{[['']]}

“Στιγμές από τη ζωή και το έργο του Κώστα Κάππου”
Συγκλονιστική ήταν η εκδήλωση τιμής στον ασυμβίβαστο αγωνιστή της κομμουνιστικής αριστεράς Κώστα Κάππο (1937-2005) που έγινε απόψε, τη μέρα της γενικής απεργίας, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής.
“Στιγμές από τη ζωή και το έργο του Κώστα Κάππου” ήταν ο τίτλος της και τη διοργάνωσαν η  οικογένεια με συντρόφους και φίλους του.
Εκατοντάδες αγωνιστές από όλο το φάσμα της αριστεράς αλλά και από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, συνέρρευσαν στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής για να τιμήσουν τη μνήμη ενός σεμνού και απλού ανθρώπου. Ενός αγωνιστή που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανατροπή του βάρβαρου και απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος και στάθηκε αταλάντευτα ταγμένος στα ευγενή ιδανικά της κομμουνιστικής προοπτικής.
Που στάθηκε όρθιος σε δύσκολους καιρούς και‘έγραψε’ ιστορία με το ίδιο του το κορμί, καθώς η χούντα άφησε επάνω του ανεξίτηλα τα σημάδια της. Ενός αγωνιστή που κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων και δεν δίστασε να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην τραγική συγκυβέρνηση με τα αστικά κόμματα, σώζοντας την τιμή της αριστεράς.
Σύμβολο του ασυμβίβαστου αγώνα ο Κώστας Κάππος, είχε σημαντική θεωρητική και πολιτική συνεισφορά, μα πάνω απ’ όλα, όπως τονίστηκε, τον διέκρινε η ‘ενότητα’ θεωρίας και πράξης, η συνέπεια λόγων και έργων.
Η εκδήλωση που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης, άρχισε αιφνιδιαστικά: Ξαφνικά, τα φώτα χαμήλωσαν και άρχισε να ακούγεται μια γνώριμη φωνή. Ταυτόχρονα συνειδητοποιήσαμε ότι προβάλλεται στην οθόνη μια παλαιότερη ομιλία του βουλευτή τότε του ΚΚΕ Κώστα Κάππου στη Βουλή.
Στη συνέχεια μίλησαν κατά σειρά:
Ο καθηγητής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Φοίβος Προύντζος
Ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ
Η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Ο Άγγελος Χάγιος, μέλος ΠΣ τηςΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ο αρχιτέκτονας Στέφανος Πάντος,συγκρατούμενος του Κώστα Κάππου την εποχή της φυλάκισηςστο Μπογιάτι με το “χτύπημα” στο κλιμάκιο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ τον Φλεβάρη του 1974
και ο παιδικός φίλος και συμμαθητής του απ’ το Γυμνάσιο Σπύρος Κόικας.
Οι ομιλητές ανέδειξαν την αγωνιστική πορεία του Κώστα Κάππου, στάθηκαν στη θεωρητική και πολιτική του συμβολή. Περιέγραψαν τις ανθρώπινες πλευρές του και τα απάνθρωπα βασανιστήρια που δεν κατόρθωσαν να τον λυγίσουν. Δεν έμεινε ασχολίαστη και η σημειολογία της κοινής παρουσίας στο πάνελ ομιλητών με διαφορετικές σήμερα εντάξεις, που προσήλθαν με σεβασμό στην εκδήλωση μνήμης και τιμής, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Στη σειρά των εκπομπών «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο», η εκδήλωση θα μεταδοθεί τις επόμενες ημέρες από τον διαδικτυακό μας ραδιοσταθμό. Θα ακολουθήσει και βίντεο με εκτεταμένα αποσπάσματα από τις ομιλίες που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
«Η Επανάσταση που Ερχεται»
Να σημειώσουμε  ότι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλήθεια, το πρώτο από σειρά βιβλίων το οποίο αναφέρεται στη ζωή και στη δράση του Κ. Κάππου. Στο βιβλίο υπάρχει σειρά επιλεγμένων άρθρων ιδεολογικού, πολιτικού, οικονομικού περιεχομένου του Κ. Κάππου από το 1981 μέχρι το 2005. Υπάρχει ένα κεφάλαιο για την εποχή μετά τη χούντα με στοιχεία για τη δίκη της Χαλκίδας, οι δηλώσεις του Κ.Κάππου σε εφημερίδες της εποχής, ένα κεφάλαιο με τις«απόψεις»του τύπου της εποχής για το 1989 και τον Κ. Κάππο. Τέλος υπάρχει ένα κεφάλαιο με αδημοσίευτα κείμενα από σημαντικές στιγμές της ζωής του Κ.Κάππου. Το βιβλίο υπάρχει στα κεντρικά βιβλιοπωλεία όλης της χώρας. (15 ευρώ).
Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του κομμουνιστή Κώστα Κάππου μπορεί κανείς να δει εδώ:http://www.kostaskappos.gr/
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger