Αρχική » » 5. Η καταστροφή του Κράτους - παρασίτου.

5. Η καταστροφή του Κράτους - παρασίτου.

{[['']]}
 ΙΙΙ Η ΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΙΣΙΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ ΤΟΥ 1871:

Η ΜΑΡΞΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

5.  Η καταστροφή του Κράτους - παρασίτου.

Αναφέραμε παραπάνω τα λόγια του Μαρξ γι αυτό το ζήτημα -δεν μένει τώρα παρά να τα συμπληρώσουμε.

«Είναι μοιραίο (έγραφε ο Μαρξ)  όλες οι νέες δημιουργίες της Ιστορίας να θεωρούνται σαν παλιές  και μάλιστα νεκρές μορφές της κοινωνικής ζωής, με τις οποίες οι νέοι θεσμοί δείχνουν και πάλι ομοιότητα.  Έτσι, η  νέα Κομμούνα, που  συντρίβει  το νεώτερο Κράτος, θεωρήθηκε σαν μια ανάσταση των μεσαιωνικών κοινοτήτων,  σαν μια ομοσπονδία  μικρών κρατών  (Μοντεσκιέ, Γιρονδίνοι),  σαν μια μεγαλοποιημένη μορφή του παλιού  αγώνα  εναντίον της υπερσυγκέντρωσης. Οι θεσμοί της Κομμούνας θα αποκαθιστούσαν  στο σώμα  της κοινωνίας  όλες αυτές  τις δυνάμεις που έως τότε είχε καταβροχθίσει η παρασιτική απόφυση  πού  λέγεται  «Κράτος», πού τρέφεται σε βάρος της κοινωνίας και την εμποδίζει να προχωρήσει ελεύθερα.   Η αναγέννηση της Γαλλίας θα πραγματοποιούταν  έτσι.
«Ο θεσμός της Κομμούνας θα έφερνε τις αγροτικές επιχειρήσεις υπό την διανοητική αρχηγία της πρωτεύουσας κάθε διαμερίσματος  και  θα τους  εξασφάλιζε  έτσι,  στο  πρόσωπο των εργατών  της πόλης,  τους  πραγματικούς  αντιπροσώπους των συμφερόντων τους.  Η ύπαρξη της Κομμούνας  θα  προκαλούσε βέβαια  μια  τοπική  αυτοδιοίκηση, ως αντιστάθμισμα της Κρατικής εξουσίας, η οποία καταντά πια περιττή...»

«Εκμηδένιση  της Κρατικής  εξουσίας»,  που είναι μια  «παρασιτική  απόφυση»,  «ακρωτηριασμός», «καταστροφή»  της εξουσίας  αυτής –«η Κρατική εξουσία καταντά πια περιττή»-αυτές είναι οι εκφράσεις του Μαρξ για το Κράτος όταν εκτιμά και αναλύει τα διδάγματα της Κομμούνας.

Κοντεύουν εκατό χρόνια  από  τότε που γράφηκαν αυτά  και σήμερα  δεν έχει κανείς παρά να τα ξεθάψει, ας πούμε έτσι,  για να παρουσιάσει  στις μάζες τον αγνό μαρξισμό.  Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την παρατήρηση της τελευταίας  μεγάλης  επανάστασης, μέσα στην οποία έζησε ο Μαρξ, λησμονήθηκαν ακριβώς την στιγμή  που έφθασε  ο καιρός για τις προσεχείς μεγάλες προλεταριακές επαναστάσεις.

«Οι διάφορες ερμηνείες  που δόθηκαν  στην Κομμούνα και η ποικιλία  των συμφερόντων που εκδηλώθηκαν  μ’ αυτήν,  αποδεικνύουν  ότι ήταν  μια πολύ ελαστική  πολιτική μορφή,  ενώ  όλες οι προηγούμενες μορφές της Κυβέρνησης ήταν ουσιαστικά καταπιεστικές. Το πραγματικό της μυστικό είναι ότι όταν κατ' ουσία η κυβέρνηση- της εργατικής τάξης, το αποτέλεσμα  του αγώνα  της τάξης που παράγει εναντίον της τάξεως που επωφελείται -ήταν ή πολιτική μορφή, με την οποία η Εργασία μπορούσε να πραγματοποιήσει την οικονομική της απελευθέρωση.

Χωρίς τον τελευταίο αυτόν όρο, ο θεσμός της Κομμούνας θα ήταν απραγματοποίητος και ψεύτικος».
Οι Ουτοπιστές ασχολήθηκαν με την  «εφεύρεση»   των πολιτικών μορφών με τις οποίες θα μπορούσε  να πραγματοποιηθεί η Σοσιαλιστική αναδημιουργία.  Οι Αναρχικοί απέρριψαν το ζήτημα οποιασδήποτε πολιτικής μορφής. Οι οπορτουνιστές της νεώτερης Σοσιαλδημοκρατίας παραδέχονται ότι οι καπιταλιστικές πολιτικές μορφές ενός κοινοβουλευτικού δημοκρατικού Κράτους είναι το  όριο που δεν μπορεί να υπερβληθεί -έσπασαν το κεφάλι τους κάνοντας μετάνοιες μπροστά σαυτό το είδωλο  και αποκηρύσσουν ως 'Αναρχισμό κάθε προσπάθεια για την καταστροφή των θεσμών αυτών.

Ο Μαρξ από όλη την ιστορία του  Σοσιαλισμού  και του πολιτικού αγώνα,  έβγαλε  το  συμπέρασμα  ότι  το Κράτος είναι προορισμένο να εξαφανισθεί και ότι η  μεταβατική  μορφή  της  εξαφάνισης του (της μετάβασης από το Κράτος στο μη - κράτος) θα είναι  το προλεταριάτο ανυψωμένο σε κυβερνώσα τάξη».  Ο Μαρξ  όμως δεν επιχείρησε να «ανακαλύψει» τους πολιτικούς «τύπους» στην μελλοντική αυτήν  περίοδο.   Περιορίσθηκε σε  μια ακριβή παρατήρηση της Γαλλικής ιστορίας, στην ανάλυση της και στο συμπέρασμα που μας δίνει το έτος 1851, δηλαδή ότι τα πράγματα οδηγούν  προς την  καταστροφή του καπιταλιστικού κρατικού μηχανισμού.

Και όταν το επαναστατικό κίνημα των προλεταριακών μαζών εξερράγη, ο Μαρξ, παρά την αποτυχία του κινήματος αυτού, παρά την εφήμερη ζωή του και την φανερή αδυναμία του, άρχισε να μελετά τους  πολιτικούς τύπους που μας αποκάλυψε.

Η Κομμούνα ήταν ο τύπος  που   «απεκαλύφθη επί τέλους» από την προλεταριακή επανάσταση με τον οποίον μπορούσε να πραγματοποιηθεί  η οικονομική  απελευθέρωση της Εργασίας.  Η Κομμούνα ήταν η πρώτη προσπάθεια της προλεταριακής επανάστασης,  να συντρίψει το αστικό Κράτος και να εγκαταστήσει τον πολιτικό τύπο που «απεκαλύφθη επί τέλους», που μπορεί και πρέπει να αντικαταστήσει την κομματιασμένη μηχανή.  Θα. δούμε παρακάτω ότι οι Ρωσικές επαναστάσεις του  1905  και 1917, σε πολλά σημεία και σε διάφορες περιστάσεις, εξακολούθησαν το έργο της Κομμούνας και βεβαίωσαν την φωτεινή ιστορική ανάλυση του Μαρξ.

Το πρόβλημα της Κατοικίας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger